Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie is bedoeld voor mensen die (veel) hinder ervaren door oedeem (vochtophoping). Bij oedeem ervaart u een zwaar of vermoeid gevoel in arm of been, een strak en gespannen gevoel rondom de pols, vingers, enkels, elleboog of knieën als gevolg van vochtophoping. Vaak heeft een patiënt pijn. Behandeling is noodzakelijk om een verdere toename van het oedeem te voorkomen.

Eerst contact met arts

Omdat oedeem ook een symptoom kan zijn bij bepaalde aandoeningen aan hart, nieren en lever raden wij u aan om altijd eerst contact op te nemen met uw huisarts/specialist alvorens een afspraak te maken met één van onze oedeemfysiotherapeuten.

Wat is oedeem

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. We onderscheiden; lymfoedeem, veneusoedeem en lipoedeem

Behandelmethode

De oedeemfysiotherapie bestaat uit voorlichting, manuele lymfedrainage, oefentherapie, compressietherapie, lymftaping en aanleren van zelfmanagement. Afhankelijk van uw klachten wordt samen met de therapeut een voor u specifiek behandelplan opgesteld.

Uitgelicht: Manuele lymfedrainage ad modum Vodder

Een onderdeel van de oedeemtherapie is  manuele lymfedrainage.  Dit is een zachte massagevorm die erop is gericht het lymfestelsel te stimuleren. Hierdoor kan een teveel aan vocht beter en sneller via de lymfebanen worden afgevoerd. Door ritmische en zachte, spiraalvormige handgrepen worden zowel de lymfeklieren als ook de lymfebanen gestimuleerd. De behandeling vindt plaats bij een aangename temperatuur en in een rustige sfeer. De therapeuten in deze praktijk zijn opgeleid volgens de methode van Vodder.

Meer informatie

In onze praktijk wordt oedeemfysiotherapie toegepast door Marijke de Vries en Anita Mooij. U kunt haar bereiken op telefoonnummer 0251-313040. Ook kunt u voor meer informatie terecht op de volgende websites:

www.nvfl.nl

www.oncofysiomk.nl