Medical taping

Medical taping is een bepaalde manier van tapen waarbij de spieren worden ondersteund in hun functie. Behalve dat spieren nodig zijn voor beweging, spelen ze ook een belangrijke rol bij het reguleren van lichaamstemperatuur en bij de bloed- en lymfecirculatie. Bij normaal tapen wordt de bewegingsvrijheid van een bepaald gewricht verkleind. Ook komt er een grotere druk op de huid. Bij medical taping is dat juist niet het geval. Medical tape heeft dezelfde elasticiteit en gewicht als de huid. Ook heeft de medical tape een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes ontstaat.

Toepassingen

Afhankelijk van de manier waarop de tape wordt aangelegd kan medical taping slappe spieren op spanning brengen, maar ook gespannen spieren rust geven. Bij sportblessures wordt medical tape toegepast voor het verminderen van vocht en ontstekingen, maar ook bij overbelasting. Medical taping kan worden gebruikt voor het ondersteunen van gewrichten. Verder kan het pijn verminderen en bloedcirculatie en lymfeafvoer verbeteren. Tot slot wordt medical tape ook wel eens gebruikt bij houdingsproblemen.

Hoe gaat het in zijn werk

Uw fysiotherapeut zal beoordelen of medical taping bij u een toegevoegde waarde kan hebben. Om de tape goed te laten hechten is het nodig dat de huid schoon, gebruik dus geen bodylotion. Ook is het om die reden handig als er geen haar zit op de plek waar tape wordt aangebracht. De medical tape kan een paar dagen blijven zitten. Deze is namelijk anti-allergisch, ventilerend en huisvriendelijk. Het is mogeljk er gewoon mee te douchen.

Wie

Bij ons in de praktijk wordt medical taping toegepast door Fabiola Meiland, Marijke de Vries, Anita Mooij, Karlijn van de Worp, Marc Eeltink en Marleen Eijsbouts. Voor meer informatie kunt u met een van hen contact opnemen op telefoonnummer 0251-313040.