COPD behandeling

Wat is COPD

COPD is een verzamelnaam voor de luchtwegaandoeningen, chronische bronchitis en longemfyseem. Bij deze aandoeningen hebben de longen en luchtwegen hun elasticiteit verloren. Patienten met COPD hebben het snel benauwd bij dagelijkse activiteiten zoals bijv. fietsen, traplopen, en tuinieren. Ook hoesten en slijmopgeven zijn veel voorkomende klachten.

De behandeling

De behandeling wordt gegeven door een fysiotherapeut die een KNGF- geaccrediteerde nascholing heeft gevolgd op het gebied van longpathologie. Voor veel vragen kunt u bij haar terecht. Fysiotherapie Uitgeest werkt samen met een aantal fysiopraktijken in de regio en longspecialisten van het Rode Kruis ziekenhuis, verenigd in MSF Ijmond – Noord.

De behandelmethode

Tijdens de individuele intake worden de persoonlijke knelpunten in kaart gebracht en de mate van conditie bepaald. Hierna wordt er getraind met andere patienten met dezelfde klachten, in onze goed uitgeruste oefenzaal. Voor iedereen wordt een programma op maat gemaakt. Tijdens de training leert u uw grenzen kennen: tot welke benauwdheid- of inspanningsgrens u kunt doorgaan en wanneer u ervoor moet kiezen om een rustpauze in te lassen of het tempo, dan wel de belasting te verlagen. Het uiteindelijke doel is om het geleerde zelfstandig voort te zetten, hetzij op een sportschool / vereniging, hetzij zelfstandig ( bijv. wandelen of fietsen).

Wie

In onze praktijk wordt COPD begeleiding gedaan door Anita Mooij en Marijke de Vries. Wilt u meer informatie dan kunt u hen bereiken op telefoonnummer 0251-313040.