Karlijn van de Worp

E-mailadres: k.vandeworp.fysiouitgeest@gmail.com

Op dinsdag werkzaam op de locatie Molenstraat, woensdag en donderdag op de Graskamplaan

  • fysiotherapeut
  • kinderfysiotherapeut master
  • medical taping
  • FitKids trainer

BIG-nummer: 09915771904

Onze praktijk is aangesloten bij Fitkids

Fitkids is een beweegprogramma, opgezet door Stichting Fitkids, voor kinderen met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. Deze kinderen kunnen bij Fitkids gedurende een half jaar tot een jaar, onder professionele begeleiding, trainen en bewegen in een sportieve en stimulerende omgeving.

Waarom Na onderzoek onder kinderen, ouders, kinderartsen en kinderfysiotherapeuten bleek dat bewegen voor kinderen met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening vaak niet vanzelfsprekend is. Veel kinderen met een beperking of chronische ziekte leiden een inactief leven, waardoor uiteindelijk participatie in sport minimaal is. Bij deze groep kinderen treedt ook vaak therapiemoeheid op. Pogingen om bij een sportclub aan te haken mislukken, omdat hun mentale en fysieke weerbaarheid onvoldoende is. Daarnaast zijn er ook kinderen die individuele kinderfysiotherapie niet meer nodig hebben, maar de overstap naar een sportclub nog niet kunnen maken. Hierdoor blijven ze uiteindelijk, langer dan nodig, bij de kinderfysiotherapeut onder individuele behandeling. Voor deze groep kinderen slaat Fitkids de brug van individuele kinderfysiotherapie naar bewegen en sporten.

Voor wie Fitkids is er voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening, die een inactief leven leiden. De kinderen worden meestal doorverwezen door een kinderarts of specialist. Aan Fitkids doen bijvoorbeeld kinderen met astma, CP, taaislijmziekte, jeugdreuma, DCD, downsyndroom, diabetes, autisme of een aangeboren hartafwijking mee. Kinderen met verschillende aandoeningen trainen met elkaar, onder het motto: ‘het maakt niet uit wat je hebt, iedereen heeft wel wat!’ Fitkids is geen obesitasprogramma. Natuurlijk kunnen kinderen met overgewicht of obesitas als comorbiditeit wel deelnemen aan Fitkids.

Wat Fitkids is een trainingsprogramma dat wordt samengesteld op de specifieke behoefte van het kind. Er wordt gewerkt aan individuele doelen. Naast de Fitkidsrichtlijn zijn er specifieke handleidingen voor een groot aantal aandoeningen. In een Fitkids-uur wordt er zowel individueel op fitnessapparatuur, als in groepsverband getraind. In groepsverband worden allerlei soorten sport en spel gedaan. Het sociale element is een onlosmakelijk deel van Fitkids.  De begeleiding van Fitkids is intensief, op een groep van 8-10 kinderen staan twee professionele begeleiders. Bij Fitkids is altijd een kinderfysiotherapeut betrokken.

Doel In Fitkids ontdekken de kinderen dat bewegen leuk en goed voor je is. Een belangrijk doel is het verbeteren van de fysieke en mentale conditie.  Fitkids is een dynamisch project; kinderen blijven een half jaar tot maximaal een jaar in Fitkids. Het kind wordt gestimuleerd om na het doorlopen van het Fitkidsproject door te gaan met een sport of activiteit. Dit kan eveneens beschouwd worden als een doel van Fitkids.

Effectmeting Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Fitkids effectief is voor kinderen met een chronische ziekte of beperking. De resultaten laten zien dat zowel de fysieke als de mentale fitheid van kinderen verbeterd.

Voor meer informatie over de Stichting Fitkids kijk op www.fitkids.nl.

Terug naar overzicht